dijous, 15 de juliol del 2010

RACONS ON FER PASSAR LA CALOR

Ara que la calor es deixa sentir de valent i diuen que l'estiu serà molt xafogós cal buscar llocs on podem apaivagar la calor, jo us proposo dos llocs. I m'agradaria que ens feu arribar mes racons per escapolir-se de la calor, mes que informació serà un servei molt útil i refrescant.

La ribera Salada

La ribera Salada té una longitud d'uns 40 km, i en el seu trajecte travessa terres dels municipis d'Odèn, Lladurs i Castellar de la Ribera. D'altra banda, el caràcter salobre es manifesta fins i tot en el seu curs inferior, ja prop del Segre. Per a arribar allí cal prendre la carretera de Solsona en direcció a Bassella (C-26). A uns 3 km, a la dreta, se segueix per la carretera que duu a Cambrils i a uns 12 km es troba el pont del Clop. En aquest lloc, la conca del riu adopta formes curvilínies; per aquesta raó aquest tram rep el nom de canal Serpent; lloc on, si fa bon temps, podrem gaudir d'un bany en les seves aigües transparents.

LA RIERA DE MERLÈS.

La Riera de Merlès és un d’aquells rius de Catalunya agradables, simpàtics, divertit i juganers. Un d’aquells rierols que salten de roca en roca, de gorg en gorg. A més, la Riera de Merlès travessa un dels espais naturals més bonics, però menys coneguts de tot el nostre país: el Lluçanés. La Riera te un aigua neta. Tan neta que ha estat declarada espai d’interès natural per protegir les llúdrigues que hi viuen. De tota manera la riera de Merlès és una zona molt turística. La gent que coneix el territori no s’està de fer-hi cap. Excursionistes, pescadors i banyistes cerquen tot l’any, però sobretot a l’estiu, els refrescants salts d’aigua, entre les roques i els gorgs profunds on encara hi viuen les dones d’aigua. Val la pena resseguir aquesta vall salvatge i feréstega, d’una bellessa especial. Nosaltres ho hem fet des del càmping fins Santa Maria de Merlès. Pugeu al Lluçanés per Vic, anant després cap a Olost i Prats del lluçanés. És la ruta més fàcil i senzilla. O per la carretera de Berga fins Puig-Reig per anar després a Santa Maria de Merlès. Aprofiteu per visitar el desconegut i maravellós monestir de Lluçà, una joia del romànic català. Una preciositat que cal veure de totes totes. Aneu-hi a inicis de l’estiu, per Sant Joan, i aprofiteu per viure a Prats de Lluçanés la festa dels Elois, el 25 de juny. Una festa antiga, diferent, amb balls ancestrals, com el contrapas. Rondeu tot el Lluçanés. Gaudiu dels seus productes naturals, dels seus embotits, boníssims, com les botifarres i llonganisses d’Alpens. Per dormir teniu el càmping Riera de Merlès, al capdemunt d’aquesta. Ben indicat a la carretera Prats – Gironella, just al passar el pont sobre la riera. També hotels molt moderns i trencadors, com l’Hotelet. O bé cases rurals com Cal Músic. Per dinar us recomanem Cal Quico, a Prats de Lluçanés. Una fita a la comarca. Menú especial els dies de festa. Millor reserveu. Al càmping també es menja molt bé. I en un restaurant davant del monestir de Santa Maria de lluçà, que es diu “La Primitiva”. No us sorpreneu. Atenció: molt contracultural. Serà una experiència molt diferent. També te habitacions

3 comentaris:

GURMET ha dit...

Conec la rriera de merles, de fet ala entrafda des de Prats de Lluçanes hi ha el hostal Sant cristofol que vaig recomenar al meu bloc.

lisebe ha dit...

Prenc nota per les suggerencies.

A veure si aquest Agost faig una escapadeta.

Petonets i bon cap de setmana

Mireia ha dit...

Fa uns dies vaig ser a la ribera salada amb uns amics que són de la zona i s'hi està molt bé.
La riera de merles no la conec però fa molt bona pinta