dijous, 25 de març del 2010

MONTREBEI (MONTSEC)







des de http://telamamaria.blogspot.com/ens fan arrivar aquestes boniques imatges

es un lloc desconegut per mi , i al tafanejar una mica he descobert que a mes, esta en perill
mireu, que en diu:

Una nova amenaça al Montsec
L'anunci fet per Endesa de construir una presa a tocar del congost de Montrebei, al cor del Montsec, ha fet saltar totes les llums d'alarma davant una obra que suposaria un greu atemptat ecològic i mediambiental.

El massís del Montsec és una serralada prepirinenca que s'estén per les comarques de la Noguera, el Pallars Jussà i la Ribagorça, d'uns 1.600 km2 dividit en tres petits massisos, l'anomenat Montsec d'Ares, el de Rúbies i el de l'Estall, separats pel pas dels rius Noguera Pallaresa i Ribagorçana que han excavat al cor de la serralada els congostos de Terradets i de Montrebei. Terra de secà, sense industria, ciutats o pobles importants al seu redós, amb un important despoblament, tot el conjunt de la serralada es manté globalmenten un molt bon estat de conservació. Només els embassaments (Camarasa, Terradets, Santa Anna...) fets al llarg del segle XX han modificat la seva fesomia.

Malgrat l'important nombre d'embassaments que el Montsec acull, afavorit per la seva orografia, de manera una mica inesperada, el passat 30 d'agost es va presentar a la Delegació de la Generalitat de Lleida el projecte de construcció de l'anomenada central hidroelèctrica de Sant Esteve, promoguda per Endesa.

L'acte de presentació del projecte, on van assistir nombrosos alcaldes, va estar presidint pel conseller Nadal, el que venia a significar el suport de l'administració catalana a l'iniciativa, que segons paraules del mateix conseller Nadal agermanava la protecció del medi amb un projecte de futur.

Segons l'esmentat projecte Endesa voldria construir una presa de 33 metres d'alçada a uns 500 metres de l'entrada del Congost de Montrebei, en el seu vessant nord, en un petit estret que fa la Noguera Ribagorçana, dins del terme municipal de Sant Esteve de la Sarga. Es calcula que el cabal de la central seria d'uns 35 m3/s, és a dir, 35.000 litres per segon, que permetria generar una potència de 6,9 MW i una producció anyal estimada en 35 Gwh/any. La construcció de l'esmentada presa implicarà el moviment de grans volums de terres i obertura de vials. Un cop construïda el temor als llots i a l'impacte sobre la fauna i flora, i especialment el fortíssim impacte paisatgista sens dubte canviaria de manera irreversible tot l'entorn.

Immediatament les entitats proteccionistes de les terres de ponent, principalment Ipcena i la Plataforma per la Defensa del Montsec, juntament amb altres forces socials, han endegat una campanya de denúncia del projecte, la recollida de signatures en contra, i han reclamat la protecció integral de tota la serra del Montsec amb la promulgació de l'esperat Parc Natural de la Serra del Montsec, alhora que defensen un model de desenvolupament socioeconòmic dels municipis de la zona compatible amb la conservació del medi i l'entorn.

esperem que s'imposi la rao i poguem continuar disfrutant d'aquest paratge tan especial