dimecres, 18 d’agost del 2010

UN RACÓ SOTA TERRA




Fa uns dies vaig tindre la sort de visitar un racó sota terra, una mina de petroli a Riutort a El Berguedà, un lloc on es trenca la idea que tenim de la explotació d'aquest oli fosil del qual fem un usen moltes de les nostres activitats em va sorprendre i us aconsello visitar-la si teniu l'oportunitat.

Us deixo un enllaços sobre la mina.


Mina de Petroli – Riutort

Si veniu a visitar la mina de petroli de Riutort, trobareu, en un indret apartat i de considerable bellesa, les restes d'una explotació antiga, avui gens freqüent. La visita transcorre al llarg de les galeries d'aquesta mina, que es caracteritza per semblar-se a una cova natural, amb la singular particularitat que amaguen les seves pedres impregnades d'or negre. Durant l'explicació s'apropa al visitant a tot el que representa el petroli, des de la seva formació, la seva extracció i utilització, passant per les seves possibilitats, problemes i incerteses.

Amb tot, a Riutort s'hi poden observar d'altres petites meravelles; com són les salamandres que hi habiten, els bacteris que s'alimenten del petroli, les formacions de carbonat, i la encandilant galeria sud, plena d'una aigua blau turquesa. Es tracta d'una mina petita, però no per això poc interessant. Riutort representa una molt bona oportunitat per apropar-se a un recurs que, tot i envoltar-nos en la nostra vida quotidiana, ens és molt desconegut.

La mina de petroli de Riutort es troba a 30' de Berga. Per arribar-hi cal agafar la carretera que va de Guardiola de Berguedà a la Pobla de Lillet, i a la curva, abans d'arribar al trencant del càmping Espelt hi trobareu la pista. Cliqueu al títol per veure l'accés a Google Maps i reduïu el zoom per situar-vos. La mina obre al públic els dissabtes i diumenges, d'11 a 14 hores. Les visites són guiades i tenen una durada variable depenent de les exigències i interessos del públic.

2 comentaris:

sargantana ha dit...

mai he visitat una mina..
i sembla ben especial
en prenc nota
petons, Joan

Joana ha dit...

Vaig visitar una mina a Lleó. Una mica iu-iu sí que fa.
petons Joan. i bon estiu!